Questions 11: You are going to read a text about a man in a photograph. Some sentences are missing out from the text. Choose from the list (A to C) the most appropriate sentence for each gap (1-2)in the text. There is one extra sentence that you do not need to use
It was the first photograph that I had ever seen, and it fascinated me. I still remember holding it at every angle in order to catch the flickering light from the (1)________ I never met him but I felt that I knew him. (2) _______I moved the photograph so the shadow lay perfectly around his hollow cheeks. How differently his chin looks.
(A) The man in the photograph was Unsmiling but his eyes were kind.
(B) would tell him how wonderful he looked with the the shadow that I had seen across his photograph, and I would most carefully suggests that he grew with
(C)One evening when I was looking at the photograph, as I always did before I went to sleep, I noticed a shadow across the man’s thin face.
Answer: d) 1- A 2- C
Questions 12: Government have been promising the eradication of child labour in high-risk industries in India for many years. However, almost 100 million children are still not able to go to school, and around 10 million are working in (1) ________industries. India has the biggest child population of 380 million in the world ______ number of children who are forced to earn a living.
Blank (i) A. honorary B.hazardous C.handicraft D.hardwar
Blank (ii) A. largest B. lowest C.latest D.loudest
Answer: c) B,A
Questions 13: The following three sentences can be revised into one better sentence. Choose the sentence that is the best revision:
(1)I was at the fair. I got lost. I got scared
Answer: d) I got lost at the fair and was scared
Questions 14: Henry looks carefully into the telescope which lets him see far, far away, as far as the distant nebulae on the far edges of the Milky Way. Henry is an _______. He looks at the sky and stars in particular. Even though he spends much of his time looking at detailed computer reports, which are just lists and lists of numbers. His ______ thing about his job is looking through the telescope. And today he is very excited. He isn’t sure yet, but he thinks he has seen a dense cloud which might be the beginning of a new star.
Blank 1 – A. astrologer B – astrologist C -astronomer D – Astronaut
Blank 2 – A. favoring B – pleasant C – pleasing D – favourite.
Answer: b) C, D
Questions 15: Select the most appropriate option to fill in the blank
The final report on the project was ________ into three parts
Answer: c) Broken up
Questions 16: The lady _________ purse was lost lodged a complaint at the police station.
Answer: c) Whose
Questions 17: One part of the sentence below may contain errors.
Identify the part if there is no error choose no error.
The board announced that the decision to reduce the syllabus is yet
to be approved by the competent authority.
Answer: a) No error
Questions 18: For the four sentences (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the P, Q, R, choose the correct sequence.
S1- Once upon a time an ambassador came to see the king of Sparta on some official business.
S2-
S3-
S4 – But he found Nothing of the kind.
P – The ambassador knew that the king of Sparta was also really the ruler of the entire Greece and so he expected to see the massive ………………………………
Q – You are looking at the walls – ten thousand men and every man is a brick
R- After their work was over the King took his visitor on a sightseeing tour of the capital city.
Answer: a) RP
Questions 19: It used to be the American shopper that exemplified the state of the world economy.
The focus now should be on the person on the other side of the till. America’s retail industry is huge.
it employees 15.9 million workers who represent one in nine American jobs. It is also undergoing a wrenching change,
as E-Commerce is into sales. There is no more pressing test of society’s ability to walk with technology’s impact on work.
That impact is already visible. For all the benefits that online retailing brings to consumers, it is causing immense pain to offline rivals.
Last year 4000 American stores close.
This year more than twice the number main shutter standard and poor’s a rating agency, expects retails defaults there to outnumber those in 2009.
at the height of the global recession. some formats discount stores groceries,
high end mails—– will continue to thrive. But many will shrink.
The industry has shed 50,000 net jobs since January. Department stores may need to close more than 800 stores to reach
the productivity levels of 2006. Many outlets are looking for ways to cut labour costs by embracing automation.
What is the significant measures that stores are trying to adapt
Answer: a) Automation
Questions 20: The Candidate ___________certificates the office could not verify were not permitted to appear before the interview board.
Answer: b) Whose