Questions 31: A sum of Rs. 12500 is invested on 1st january, 2016 at 4% simple intrest per annum. How much intrest (in Rs.) gets accrued on the end of the day on 1st july, 2016 ?
Answer: ) NA
Questions 32: In the competitive exam, 5 marks are awarded for every correct answer and for every wrong answer, 2 marks are deducted. Sathwik scored 32 marks in this examination. If 4 marks had been awarded for each correct answer and 1 marks has been deducted for each incorrect answer, Sathwik would have scored 34 marks. If Sathwik attempted all the questions. How many questions were there in the test ?
Answer: a) 26
Explanation:
5x - 2y = 32
(4x - y = 34) * 2
Now, on solving these two equations:
8x - 2y = 68
5x - 2y = 32
We get,
x = 12
putting this value in eq(1) , we get
y = 14
Total question = 14 + 12 = 26
Questions 33: If the HCF of 180 and 432 is expressed as (180m + 432n) where m and n are integers, then what is the difference between m and n ?
Answer: a) 7
Explanation:
If the difference is 7,
m = 5 n = -2
-> 180 * 5 + 432 * (-2)
=900 - 864
= 36
Questions 34: The List price of an item was kept 40% above what the shopkeeper had paid to the manufacturer. On selling the item a profit of 8.64% was earned after allowing two successive discounts, the first one which was 20%. What was the percentage rate of the second discount ?
Answer: ) NA
Questions 35: The present ages of three brother are in the proportion 12:14:17. The difference between the ages of the older and oldest is 6 years. What will be the proportion of their ages after four years ?
Answer: c) 14: 16: 19
Explanation:
12/43 * A = X - eq(1)
14/43 * A = Y - eq(2)
17/43 * A = Z - eq(3)
using equation 3 and 2,
17A/43 - 14A/43 = 6
A = 86
and X = 24 : 28 : 34
= 28 : 32 : 38
= 14 : 16 : 19
Questions 36: What is the real value of(0.000314 + 0.000198)^1/3 ?
Answer: d) 0.08
Explanation:
( 0.000512)^1/3
= ( 0.08 * 0.08 * 0.08 )^1/3
= 0.08
Questions 37: A man who has to walk 11km, finds that in 30 minutes he has travelled two-ninth of the remaining distance. What is the speed in km/h ?
Answer: )
Questions 38: Two ants of length 1 cm and 1.2 cm crawl in opposite direction with average speeds 2 and 3 mm per second respectively. How many seconds will they take to cross each other ?
Answer: d) 4.4
Explanation:
= 22 / 7
= 4.4
Questions 39: In what ratio should two varieties of tea priced at Rs. 280 per kg respectively be mixed so that the cost of the combination is Rs. 254 per kg ?
Answer: )
Questions 40: A retailer purchased 25 identical toys for a price Rs. P and sold some of them for Rs. P. If his calculated his profit as 8%, with selling price as base intead of cost price then how many toys did he sell ?
Answer: b) 23