Questions 21: 96 men were engaged for a project of contructing a railway track of the lemgth of 18 km in four weeks. After one weak it was observed that the work of 4km was completed. How many additional men should be engaged for timely comletion of the project ?
Answer: c) 16
Questions 22: Two vessels X and Y of capacities one and two litres respectively are complete filled with mixtures of two chemicals A and B. The ratio by volume of the chemicals A and B in X and Y are 3:2 and 5:4 respectively. The content of A and B are mixed and the combination is kept in vessel C of capacity of four litres. How many litres of chemicals A should be added to the combination so as to make the ratio of A to B equal to 1:1 ?
Answer: NA
Questions 23: A sum invested on simple intrest grows to Rs. 22500 and 25500 in seven and nine years respectively What is the rate percentage of the intrest ?
Answer: a) 12.5
Explanation:
Total interest in two years = 25500 - 22500 = 3000
In one year = 1500
Total Interest = = 9 * 1500 = 13500
Principal = 22500 - 13500 = 12000
R = P * I * T / 100
R = I * 100 / P * T
= (13500 * 100) / (12000 * 9 )
= 12.5
Questions 24: if 5^x 3^y = 225 x 405. Find the value of x^(2y-3x) ?
Answer: b) 27
Explanation:
225 = 5 X 5 3 X 3
405 = 3 X 3 X 3 X 3 X 5
225 X 405 = 3^6 X 5^3
x = 3, y= 6
Putting values , x^(2y-3x) = 27
Questions 25: What is the sum(in Rs) which, when divided among X,Y,Z in the proportion 3:5:7 provides Rs 8000 more to Z than what it would have done to him when the proportion is 11:15:19 ?
Answer: a) 180000
Explanation:
X = a/(a+b+c) A
= 3/(3+5+7) A
= 3/15 A
Y = 5/15 A
Z = 7/15 A
for(11:15:19)
X = 11/45 A
Y = 15/45 A
Z = 19/45 A
-> 19/45 A = 7/15 A - 8000
A = 180000
Questions 26: What is the value of (0.0000128)^-1/7 ?
Answer: b) 5
Questions 27: A sum of Rs. 30000 invested in a scheme where the intrest gets compounded annully and grows to Rs.51840 in the three years How much intrest in Rs would have got occued in six months in the same scheme had the intrest been compounded quarterly ?
Answer: NA
Questions 28: The collection of numbers which comprise the data given below in arranged in ascending order.
(3, 7, 9, N - 1, 15, 18, 19, 20).
If the median of the data is 12.5, what is the value of N ?
Answer: b) 11
Explanation:
Total terms = 8
(N - 1 + 15 ) / 2 = 12.5
N - 1 + 15 = 25
N = 11
Questions 29: How much percentage is ( 0.025% of 250% of 1.5) of 0.9 ?
Answer: b) 0.1
Explanation:
(0.0009 X 10 ) / ( 0.9 X 10000 ) = 0.1
Questions 30: X is four times as efficient as Y in respect of doing particuler work. Working together complete the work in 16 days. In how many days Y, working alone, will be able to do half of the work ?
Answer: b) 40
Explanation:
( 1/4y + 1/y) = ( y + 4y )/4y^2
= 4y^2/5y = 16
4y = 80
y = 20 .
Hence x will do the work in 20 days and y will do the work in 80 days.
Thus y will do half of work in 40 days.