TCS Reasoning - 24 October 2020 - Slot 2

Questions 21: Given below is a question followed by two statements, I and II, each containing some information. Which of the following statements is/ are sufficient to answer the question?

How is A related to C?

Statements:
A is the wife of B and B is the brother of
C is the son of

  • Options
  • a : Both I and II together are not sufficient
  • b : Statement I alone is sufficient
  • c : Statement II alone is sufficient
  • d : Both II and III together are sufficient
  • Answer: b) Statement I alone is sufficient

    Questions 22: Five teachers P, Q, R, S and T teach a group of students in sequence between 9 am and 2 pm. Each teacher teaches for one hour. Q takes the first class. S teaches just after T. R teaches before P and T. Who takes the second class from 10 am to 11 am?

  • Options
  • a : S
  • b : R
  • c : P
  • d : T
  • Answer: b) R

    Questions 23: In a certain code, K * N means K is the brother of N, K+N means K is the husband of N, K x N means K is the mother of N and K/N means K is the sister of N.
    Which of the following expression means ‘C is the daughter of Y’?

  • Options
  • a : Y + R x H / C * V
  • b : Y + R x H * C / V
  • c : Y x R + H * C / V
  • d : Y + R x C * H / V
  • Answer: c) Y x R + H * C / V

    Questions 24: Statement: Air quality has been polluted due to the increasing number of two-wheelers and four- wheelers.

    Courses of action:
    (I)There should be a complete ban on the sale of two-wheelers at least for the next 5 years.
    (II)Monitoring should take place to ensure that the vehicle’s owners get their vehicles checked and certified for pollution-control.
    (III)Four wheelers cause more pollution, hence four-wheelers alone can be banned from running on the

  • Options
  • a : None of the options follow
  • b : Only II follows
  • c : Only III follows
  • d : Only I follows
  • Answer: b) Only II follows

    Questions 25: Given below is a question followed by two statements I and II, each containing some information. Decide which of the statements are sufficient to answer the question that follows.
    How many Rs. would Shalini need to spend to buy 11 pencils and 14 pens?

    (I)Shalini spent an amount of Rs.201 to buy 15 pencils and 12
    (II)Shalini spent an amount of Rs.121 to buy 7 pencils and 9

  • Options
  • a : The combination of both the statements I and II are not
  • b : Statement II alone is
  • c : Statement I alone is
  • d : The combination of both the statements I and II are
  • Answer: d) The combination of both the statements I and II are

    Questions 26: Nehal, Iqbal, Ronit, Malin and Harbhajan participate in any one of the five activities i.e. Quiz, Singing, Dance, Debate and Mimicry. Ronit participates in Singing. Harbhajan does not participate in Debate and Mimicry. Malini does not participate in Mimicry. Iqbal participates in Quiz. Who participates in Debate?

  • Options
  • a : Malini
  • b : Nehal or Malini
  • c : Nehal
  • d : Cannot be determined
  • Answer: a) Malini

    Questions 27: In a certain code, A % B means ‘A is the brother of B’, A & B means ‘A is the mother of B’, A @ B means ‘A is the daughter of B’, A $ B means ‘A is the father of B’ and A # B means ‘A is the sister of B’.
    If K $ Z % U & H # N @ T, how is T related to U?

  • Options
  • a : Sister
  • b : Husband
  • c : Wife
  • d : Brother
  • Answer: b) Husband

    Questions 28: Which is the wrong term in the following series? CMQ, FPT, JTX, OYC, UFI

  • Options
  • a : OYC
  • b : FPT
  • c : JTX
  • d : UFI
  • Answer: d) UFI

    Questions 29: There are five rods K, L, M, N and O. The weight of L is equal to the weights of K and M taken together. The weight of M is twice the weight of K. The weight of N is three times the weight of M. If the weight of N is 90 kg, what will be the weight of O?

  • Options
  • a : 120 kg
  • b : 60 kg
  • c : 105 kg
  • d : 90 kg
  • Answer: c) 105

    Questions 30: Four friends A, B, C and D have one of the four professions i.e. Doctor, Architect, Engineer and Lawyer. Each friend belongs to one of the four different cities Chandigarh, Indore, Lucknow and Pune. A is not a lawyer or engineer. The doctor is from Lucknow. D is an architect. The lawyer is from Pune. The engineer is neither from Chandigarh nor from Pune. D is not from Pune, C is not from Indore. Which of the following statements is true about B?

  • Options
  • a : B is a lawyer and belongs to Pune
  • b : B is a doctor and belongs to Pune
  • c : B is a lawyer and belongs to Chandigarh
  • d : B is a doctor and belongs to Chandigarh
  • Answer: a) B is a lawyer and belongs to Pune


    TCS
    If you find any question wrong, please send your solution to [email protected]


    More Questions Will Be Uploaded Soon............